EMOȚII, NELINIȘTE, ANXIETATE ȘI DEPRESIE

 

emotii-negative-web
ILUZII

După cum vedeți titlul e o înșiruire de cuvinte care prin manifestarea lor mi-au dat multă bătaie de cap cu ceva timp în urma. Evenimentele care le-au produs au fost rele și pană la un moment dat nu am dat importanța cuvenită stării mele emoționale.

Mi se părea normal să am emoții puternice, le trăiam cu toată ființa mea dar la un moment dat au pus stăpânire pe mine și am început să nu pot dormi de griji, reale sau închipuite. După un timp mă trezeam brusc din somnul de câteva minute cu gândul  că era ceva de făcut. Era noapte și era clar că nu era nimic de făcut decât să mă odihnesc. Și se întâmpla de cel putin 50 ori pe noapte. Așa a apărut neliniștea în universul meu…

STĂRILE PSIHOSOMATICE

Starea de sănătate s-a deteriorat încetul cu încetul, am început să nu mai pot mânca. Dădeam vina pe moartea recentă a soțului, pierderea locului de muncă, pe faptul că nu aveam un țel, că sunt prea grasă ca să mai mănânc, etc…

Ziua mi se schimba starea brusc, deodată se închidea o ușă (a bucuriei) și se deschidea alta (a tristeții) fără nici un motiv aparent, deja nu mai aveam explicații.

Au început durerile de bilă asemănătoare dischineziei biliare, voma și ceea ce era de neînțeles pentru mine, lipsa salivei. Medicul gastroenterolog mi-a pus un diagnostic bizar pentru mine = tulburări de anxietate =. M-am dus bolnavă la trup și el mi-a zis că am ceva la cap. Vinovatul principal: stresul.

Nu l-am luat în serios de prima dată și am luat ceva ușor, cu prescriere, doar câteva zile. Toate bune și frumoase, au trecut zile și nopți până când furtuna m-a ajuns din urmă.

Am căzut la pat, nu mă mai interesa nimic, nu-mi plăcea nimic și aveam mari probleme cu trecerea timpului. Deja eram deprimată, dar tot inconștientă eram de asta.

Și am început să citesc despre anxietate. Nu se potriveau simptomele cu ce citeam. Pană am dat din întâmplare peste o emisiune de la care am înțeles că tot ceea ce simțeam, făceam, amorțelile mâinilor, erau datorate anxietății.

DECIZIA

Direct la psihiatru am plecat că pentru psiholog era prea târziu.

Diagnosticul a căzut  ca un trăsnet: depresie asociată cu episoade de schizofrenie.

Norocul a fost acela că mi s-a potrivit schema de tratament și am început să viețuiesc din nou, fizic cel puțin. Ca să nu mai simt durere mereu și să pot gândi. Ce se află în spatele suferinței și durerii? 

Dar mi-am dat seama că mai trebuie să fac ceva, să schimb ceva la felul meu de a fi pentru ca să nu rămân dependentă toată viata de pastile.

Ele îmi tratau doar efectul, la cauză trebuia să umblu eu. Ce gând se ascunde în spatele emoției?

Și așa am început un drum anevoios înapoi de la anxietate, spre neliniște și apoi spre emoții.

Aici nu e doar povestea mea, ci este și a unora dintre voi care nu ați identificat semnele și semnalele date de corpul vostru.

Trecerea de la emoții prin anxietate, deprimare și apoi depresie se poate face atât de lin și de natural încât să crezi că așa ești tu și să nu observi factorii interni (gândurile) care acționează subtil asupra ta și să vezi doar vina celor din jur sau a evenimentelor.

Dacă ați trecut prin ceva asemănător, dați-mi de veste…

Pupici, Rodica.

One Thought on “EMOȚII, NELINIȘTE, ANXIETATE ȘI DEPRESIE

  1. Nastasa Rodica on January 30, 2015 at 9:29 am said:

    E cel mai frumos mesaj primit până acum, Se vede că chiar ai citit și înțeles ceea ce am împărtășit cu voi. Pupici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation