FUMĂTOR SAU NEFUMĂTOR?

10970_414024972018846_1395660256_n

Pentru că s-au terminat alegerile prezidențiale și ne-am mai liniștit puțin, am să vă fac o provocare. Dacă tot ne-am ocupat cu viitorul țarii și am votat fiecare cum a crezut de cuviință, ce-ar fi dacă ne-am ocupa și de viitorul nostru. Să facem ceva concret pentru noi. Să scăpam de un tribut pe care-l  dăm în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an.

Ați ghicit! E vorba de banii pe țigări. Un calcul mediu și rapid ne arată următoarele: cheltuim 

 • 15.5  de lei zilnic pe un pachet de țigări
 • 465  de lei pe o lună
 • 5580 de lei pe un an
 • 55800 de lei pe 10 ani
 • 111600 de lei pe 20 de ani
 • 167400 (unmiliardșasesuteșaptezecișipatru) de lei pe 30 de ani. Colosal! Fumează și partenerul?
 • Dublați sumele: 334800 (treimiliardetreisutepatruzecișiopt) de lei noi. Exorbitant! 

Și unii dintre noi stăm cu chirie. Când după 5 ani ne-am putea lua o mașină nouă, după 10 ani o cameră de cămin pe care s-o transformăm într-o garsonieră, după 20 de ani un apartament cu o cameră, după 30 de ani un apartament cu 2 camere (calcul pentru o persoană). Știu că le vreți mai repede. Cu un credit vă puteți împlini visul iar ratele le plătiți parțial din banii ce i-ați fi cheltuit pe țigări.

Sunt convinsă că ați făcut și voi calcule. Dar ca și mine cred că ați mers doar la calculul pe un an de zile. Nu era prea convingător. Și eu am fost șocată când l-am prelungit pe 10 ani și așa mai departe. Când mă gândesc că am fumat 30 de ani, am făcut o pauză de 8 ani și iar am început de vreo 2 ani să fumez! Și fuma și soțul. Am realizat cu stupoare câte as fi putut să realizez pentru mine și familia mea cu tributul dat pe țigări. Mă iau cu mâinile de cap. Și mă plâng mereu de lipsa banilor și tai din banii de haine, de la coșnița, nu ies în oraș ca să nu cheltui. Phii!

Și mi-am reamintit cum am reușit să scap de viciu acum 10 ani. Și acum vreau să trăiesc din nou fără țigări. Vă spun și vouă cum am reușit atunci, de ce am reluat fumatul după 8 ani de pauză și ce fac de acum încolo ca să am o viață curată, fără fum. Rezultatele sunt garantate pentru că știu că programul funcționează. N-am fumat 8 ani. Știu motivele recidivei. Cunoscând cauza nu veți recidiva.

O să vă pun două întrebări și în funcție de răspunsul vostru veți hotărî dacă mergeți pe un drum fără țigări. Și o să mă adresez la pers.I-a.

Dacă ești fumător,

1. Care este starea ta de sănătate în momentul acesta? Indiferent de răspuns mergi la întrebarea următoare. Peste tot sunt informații despre efectul țigărilor asupra sănătății și nu mai stau să analizez aici. Doar gândește în perspectivă.

2. Vrei să te lași de țigări cu adevărat? Când răspunsul este “da” și imediat simți o împotrivire în interiorul tău, sau auzi o întrebare de genul  “Bine,bine, dar ce-o să fac eu mâine la cafeaua de dimineață?” nu ești pregătit. Trebuie să fie acord total între minte, suflet, corp. Apoi convingerea să pătrundă până la nivel de conștiință. Acordul se poate face instant sau procesul poate dura câteva zile, o săptămână. Va fi un DA răspicat.

Câteva precizări importante:

 1. Nu da sfoară în țară privind hotărârea ta. Foarte puține persoane o să te susțină, majoritatea iți vor spune că e foarte greu, că au încercat și ei, că o viată ai, că nu poate fi distracție în club fără țigară lângă un cocktail, că o să fumezi pasiv, etc.
 2. Hotărârea iți aparține în totalitate!
 3. Nu condiționa și nu obliga pe nimeni să facă același lucru ca tine.
 4. Nu ceda insistențelor nimănui de a te lăsa de fumat dacă nu dorești cu adevarat.
 5. Nu va fi o luptă cu tine, războiul a fost până acum.
 6. Nu-ți spune că nu poți chiar dacă vrei s-o faci, chiar dacă ai mai încercat și n-ai reușit, nu e vorba de ambiție. Nu poți funcționa mereu cu ambiție, vei suferi.
 7. Fii determinat și convins, ceea ce e diferit de a fi ambițios. Nu implică nici o luptă între tine și viciu. Ești doar tu.
 8. Puneți întrebarea numărul 2  în fiecare zi timp de o săptămână și află dacă DA-ul e prezent la toate nivelurile tale.
 9. Nu o fă doar de dragul cuiva. Dacă vă despărțiți, te vei apuca din nou de fumat.

STRATEGIA o puteți vedea aici.

Aveți prieteni interesați de ieșirea din tribul fumătorilor? Dați un share pentru ei.

Pupici, Rodica.

 

 

 

2 Thoughts on “FUMĂTOR SAU NEFUMĂTOR?

 1. Si cand te grandesti ca unul se apuca de fumat pentru ca e misto, pentru ca o fac prieteni, pt ca vrei sa pari mare si important, pt ca mama te-a cicalit așa de multe ori la cap cu “nu fuma!” Încât te apuci numai de a avea un motiv sa auzi fraza aceea. Dar sa te lași nu e simplu, mai ales dacă nu porneste dinautrul tau. Hai ca fac si încercarea asta, ce am de pierdut, doar de câștigat :-))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation