Cât durează implementarea micului dejun format din iaurtul cu fulgii de ovăz (săptămâna a 2-a) câteva criterii de alimentație sunt bine de amintit și de respectat pentru perioada care va urma (mai precis după încă două săptămâni în care iți vei fixa mesele și gustările)
ALIMENTE ȘI BĂUTURI INTERZISE TOTAL
Junk food – pizza cu multe ingrediente, McDonald’s, crispy, KFC
Băuturi carbogazoase
Băuturi de tip Coca-Cola, Pepsi, sucuri de fructe la pet, băuturi energizante. Observație: dacă ai mâncat ce nu trebuie, ești constipată sau ți-a căzut greu mâncarea poți bea un pahar de Coca-Cola. E bun și la desfundat chiuveta. De asta ți se oferă la McDonald’s. Consumate timp îndelungat atacă mucoasa intestinelor pe lângă faptul că au o tonă de zahăr.
Alimente procesate timp îndelungat chiar dacă sunt gătite în casă
Preparate din carne industriale: salamuri, crenvurști, carnea din conserve, bacon
Secretul gustului, Delikat, Maggi, diverse arome, coloranți chimici
Îndulcitori chimici sau artificiali de tipul aspartamului, zaharina, sucraloza
Pâinea și produsele de patiserie cumpărate din comerț care conțin E-uri nocive, aditivi alimentari
Tot ce conține monoglutamat de sodiu, aditivul alimentar care ne omoară încetul cu încetul
Sarea de masă din comerț
ALIMENTE INTERZISE DOAR ÎN PERIOADA DE SLĂBIT (până se ajunge la greutatea corectă)
Tot ce e ALB:
Zahărul
Făina
Grisul
Pesmetul
Pastele
Orezul
Maioneza, sosurile pentru salate sau carne
Pâinea, covrigii
Mămăliguța
Produsele de patiserie
Leguminoasele: mazărea, lintea, fasolea boabe
Mierea (chiar dacă e sănătoasă și naturală în perioada de slăbit nu ajută mulțumitor)
Le vom introduce treptat, câte un aliment, maxim două pe săptămână după perioada de menținere
ALIMENTE ȘI BĂUTURI PERMISE TOT TIMPUL
Legume proaspete de orice fel, unele congelate (pe timp de iarnă)
Fructe proaspete de orice fel mai puțin strugurii din supermarket
Apa plată, apă plată cu lămâie
Semințe neprăjite: floarea soarelui, dovleac, fistic, in, semințe de chia
Alune neprăjite, migdale
Cereale integrale: fulgi de ovăz, quinoua, alte tipuri de cereale
Sare de mare, sare roz de Himalaya, piper, boia, cimbru, mărar, pătrunjel tije și frunze, turmeric, tarhon, chimen, salvie, scorțișoară, alte ingrediente naturale pentru aromatizarea alimentelor și salatelor
Produse lactate fermentate (iaurt, sana, kefir), lapte 200 de ml.
Brânză de vaci, caș, telemea
Ulei de măsline, cocos, uleiuri presate la rece
Oțet de mere sau zeamă de lămâie pentru salate
Pește cu conținut ridicat de omega 3
Murături tradiționale conservate cu sare neiodată (varză murată, castraveți murați, conopidă murată, etc.)
Carne și produse din carne, măruntaie (ficat, rinichi, limbă, inimi și pipote) preparate în casă la abur, grătar sau cuptor
Ouă, mai ales cele de prepeliță preparate ca ochiuri românești (în apă), fierte (moi cleioase, tari), la Dry Cooker
Băuturi de tip smoothie din legume și fructe care înlocuiesc o gustare, freshuri
Îndulcitori naturali: xilitol (nu schimbă gustul cafelei sau ceaiului, nu se folosește în patiserie pentru că nu va dospi aluatul),stevia rebaudiană, (pentru un desert dietetic), sirop de arțar.
Ciocolată neagră, 1-2 pătrățele, cu 75% , 80%, 85% cacao
Salate diverse, fără maioneză sau alte sosuri preparate cu ulei sau sosuri fierte
Nu te speria, le vom discuta pe toate, la ce ajută, ce cantități sunt necesare din fiecare, de câte ori pe săptămână le vei mânca.
PRECIZĂRI
Eu nu sunt împotriva nici unui fel de aliment natural atâta timp cât sănătatea iți permite să-l consumi. E de la sine înțeles că cei care au intoleranțe nu vor consuma un anumit aliment, fie el lapte, carne sau altceva.
Nu sunt împotriva nici celor care au hotărât o alimentație lacto-ovo-vegetariană, vegetariană, vegan sau row vegan. Fiecare dintre noi are dreptul să aleagă în cunoștință de cauză.
Nu sunt împotriva celor care țin post, fie el de o zi sau cu durată lungă. Pentru ei voi da la timpul potrivit câteva indicații de meniu.
SCURT ISTORIC
Anatomia omului nu s-a schimbat de la începuturi decât foarte puțin. Omul are aceleași organe ca la începutul apariției lui pe Terra. doar mărimea lor s-a schimbat în timp. Dinții s-au adaptat mâncării pregătite la foc iar cerebelul i-a crescut considerabil datorită noilor cunoștințe și perfecționării abilităților lui.
Omul preistoric consuma bineînțeles ce găsea în natură: fructe, legume, rădăcini, semințe, bulbi, carnea crudă a viețuitoarelor prinse cu greu, pește, păsări. Toate în starea lor naturală, fără =gătire=. Deci, organele lui metabolizau acest gen de alimentație. Și cum organele omului nu s-au schimbat cu nimic până acum este foarte greu pentru ele să accepte alimentația omului evoluat. Ele nu înțeleg nici un E, nici o păcăleală chimică și vor lăsa aceste elemente în așteptare, să se ocupe de ele mai târziu. Și ele se depun sub formă de toxine și grăsimi la început cât mai departe de organele vitale (sub piele, pe burtă, pe coapse, pe spate, etc) iar când acumularea lor depășește un nivel aceste grăsimi și toxine vor înconjura sau vor ataca organele interne (exemplu: steatoza hepatică sau ficatul gras, grăsimea abdominală, ateroscleroza, etc). NU mai spun că omul preistoric nu se ospăta cu mai multe feluri la o masă.
Pentru a-și procura hrana depunea un efort considerabil. Ardea calorii. Își risca viața. Noi mergem la restaurant, cumpărăm gata preparat sau semi-preparat, deci nici un efort sau minim de efort.
Nu consuma porții mari, o pradă sau un produs trebuia să-i ajungă pe mai mult timp, era împărțit. Cine știe când vânătorii mai reușeau să captureze alt animal pentru hrană. Nu se omora inutil, doar de distracție sau pentru sport.
VREAU SĂ SLĂBESC! ALIMENTAȚIE NATURALĂ
Ce să faci să poți opri și curăța organele de toxine și grăsimi?
Trebuie să adopți o alimentație VIE, minim de gătire pentru carne (grătar, abur). Restul (legume, fructe) CRUDE, cu mici excepții la început când poți găti câteva legume la abur sau grătar pană te vei obișnui să le consumi și crude.
O masă trebuie să fie SIMPLĂ, fără trei feluri sau patru (antreu, felul unu, felul doi și desert). Un fel de mâncare bun și suficient pentru cerințele tale. Stomacului tău nu-i plac “salatele”, adică multe feluri, ficatul nu poate să-și facă treaba decât dacă te adoarme (de asta ți-e somn uneori după masă, ai depășit cantitățile sau ai făcut combinații greu de digerat).
OBIȘNUINȚA ȘI TRADIȚIA
La petreceri (cumătrie, nunți, zile onomastice, sărbători de Crăciun etc.) toată suflarea mănâncă și bea. Până acum ai făcut ce făcea restul, așa se obișnuiește, nu-i frumos să refuzi. Până la urmă de ce te-ai dus la petrecerea respectivă? Ca să te simți bine. Un bine relativ uitându-te la felul cum arăți sau cum se răsfrânge el asupra sănătății tale actuale și mai ales viitoare.
Trebuie să înveți să spui NU când trebuie, mai ales dacă ai luat o hotărâre. Altfel o să fii înger și demon pentru organismul tău. Nu e nevoie să mănânci tot ce este pe masă. Alege ceva din antreu (ex. brânza cu roșie), fă o pauză pană la felul principal unde consumi doar carnea, legumele cu salată sau garnitura din orez, cartofi sau ce -o fi cu salata. Apoi altă pauză de mâncare până la desert. Tăria ia-o la începutul mesei, iar când mănânci poți bea un pahar cu vin. Hidratează-te cu apă plată cu ceva timp înainte de fiecare fel de mâncare. Nu te lăsa îmbiat de toți cei care vor să dai mereu paharul pe gât. În schimb poți dansa cât vrei.
Așa o să fii sigur că a doua zi nu vei simți urmările neplăcute ale excesului alimentar și bahic (dureri de cap, vomă sau diaree).
Notează-ți în jurnalul de nutriție tot ce e interzis, ce e pe timp limitat interzis ca să poți consulta când ai dubii.
Orice întrebare ai, adresează-mi-o, eu de-abia aștept întrebările tale! Întrebările prietenilor tăi sunt și ele bine primite.
Până duminică, la următoarea postare, like și share de la voi și de la mine,
Pupici, Rodica
PS. KURTMANN are ceva și pentru tine și pentru iubitul/a ta.
Mă bucur, o să-i fie ușor și se va descurca destul de repede cu preparatul mâncării. 15 min.