VREAU SĂ SLĂBESC! SALATE

590xNx134968860133379.jpg.pagespeed.ic.YzihgSoOiZ

INDICAȚII

Așa cum ți-am promis acest articol (VREAU SĂ SLĂBESC! SALATE) este dedicat în întregime salatelor pe care le consumi alături de proteinele recomandate în articolele precedente. Nu vor fi salate complexe, nici cu foarte multe ingrediente. Vreau să le faci repede și ușor în timp ce proteina stă la grătar, la abur sau la cuptor.

Primul lucru pe care-l faci scoți legumele și proteina (lăsată la dezghețat de dimineață) pentru masa care ți-ai stabilit-o, din frigider.

Prepari într-un pulverizator o soluție de  oțet alb și apă (1/3 părți) cu care stropești legumele pentru a neutraliza substanțele chimice cu care au fost tratate pentru a crește și a rămâne proaspete mult timp și care pentru noi sunt nocive. Valabil pentru frunzoase în special. După 15 minute le speli frunză cu frunză la jet de apă.

Rădăcinoasele se pot lăsa într-un castron cu apă cu oțet (1/4 părți) pentru 15 minute. Sau poți face neutralizarea după ce cumperi rădăcinoasele, le speli bine cu apă, le tamponezi cu un prosop și le pui la frigider în pungi vidate să le folosești când ai nevoie.

Dacă sari partea asta, pentru că nu totdeauna ai timp s-o faci sau ai legumele dintr-o sursă de încredere (piață, grădină proprie, balcon) e ok. Corpul nostru v-a prelua sarcina de neutralizare.

Pui grilul la încins., sau vasul cu apă la fiert. Cât timp se încinge grilul (sau apa) speli legumele. Pui proteina aleasă pe grătar, sau pe sita pentru fiert la abur. (dacă ai aparat pentru asta e și mai bine).

Apoi mărunțești legumele (la cuțit, răzătoare, blender). Întorci proteina pe cealaltă parte să se pătrundă.

Potrivești salata de sare de mare, piper, oțet de mere sau zeamă de lămâie. Așezi proteina pe o farfurie de mărime medie. pui salata într-un bol mic (să fie cu vârf) și …te bucuri de bogăția de culori și arome din fața ta. Urmează apoi

BINECUVÂNTAREA

E important să mulțumești pentru bucatele din fața ta. Spune o rugăciune (poate fi și Tatăl nostru) fă semnul crucii deasupra farfuriei cu proteină și bolului cu salată mulțumind În  numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh. Poți face doar semnul crucii dacă ești la servici și te-ar incomoda ce spun ceilalți despre tine. E bine să nu pui preț pe părerea celor din jur, chiar dacă te vor privi ciudat o vreme. Binecuvântarea bucatelor ajută și la îndepărtarea energiilor negative acumulate în ingrediente (au trecut prin multe mâini până ce au ajuns în farfuria ta).

Într-o zi  m-am apucat să mănânc și mi-am dat seama că salata nu avea suficientă sare și oțet de mere. Când m-am ridicat să le iau mi-am adus aminte că nici nu binecuvântasem mâncarea și m-am oprit, am făcut semnul crucii și am mulțumit pentru tot. M-am așezat și am început din nou să mănânc și spre surprinderea mea salatei nu-i mai lipsea nimic, era perfectă. Gustul de sare și acru era optim. Cine a făcut asta când eu nu mă atinsesem de ele? Diferența a făcut-o binecuvântarea. Și de atunci o fac mereu și deasupra sticlei cu apă și beau apă cu gust de izvor. Și mulțumesc și la sfârșit că nu strică.

La o zi după publicarea prezentului articol am citit o postare care susține sfaturile mele și am adăugat-o pentru tine:

“Am stabilit că obiceiul facerii semnului crucii deasupra mâncării şi băuturii, înainte de masă, are un profund sens mistic. În spatele lui este un folos practic: mâncarea este purificată efectiv instantaneu. Este un mare miracol, ce se întâmplă fizic în fiecare zi”, a declarat fizicianul Angelina Malakhovskaya, potrivit ziarullumina.ro.

Malakhovskaya a studiat puterea semnului crucii timp de 10 ani. Ea spune că a descoperit, în special, proprietăţile bactericide unice ale apei după ce este binecuvântată cu o rugăciune ortodoxă şi cu semnul crucii.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/ce-s-intampla-daca-faci-semnul-crucii-deasupra-mancarii-520478.html#ixzz3OG4JlneF

BEA MÂNCAREA ȘI MESTECĂ LICHIDELE

Ai citit bine, nu am greșit. Tot ce e mâncare solidă trebuie mestecat pană se face praf în gură cum zic eu și alunecă pe gât. Digestia începe din gură cu ajutorul masticației și salivei ce conține enzime capabile să metabolizeze bolul alimentar.

Sunt trei categorii generale de enzime

1. Enzimele metabolice, care ne direcționează organismul. Ele acționează pe post de catalizatori la creșterea oaselor, refacerea țesuturilor, reglarea metabolismului, vorbire, respirație, reproducere, auz și contracția oricărui mușchi. Aceste enzime se găsesc în mod natural în biochimia organismului nostru.

2. Enzimele digestive necesare pentru digestia hranei. Aceste enzime descompun proteinele, carbohidrații și grăsimile din alimente. Sunt responsabile cu extragerea, asimilarea, metabolizarea și absorbția substanțelor nutritive, a mineralelor și vitaminelor.

3. Enzimele alimentare ce ajută procesul digestiv. Provin din mâncarea pe care o consumăm. Toate alimentele crude, mai precis fructele, legumele, semințele, nucile, germenii, sunt sursa principala pentru enzime alimentare.

Dacă dai doar de două ori din gură și înghiți, absorbția se va face doar la o mică parte din îmbucătură. Deci, mestecă suficient de des și de mult ce ai băgat în gură.

Senzația de sătul va apare după 7-8 minute de la prima înghițitură. Deci, durata unei mese nu trebuie să fie mai mică de 8 minute. Dacă mănânci prea rapid, în 5 minute te vei scula flămând de la masă indiferent de cantitatea de mâncare. Cei care sunt foarte slabi au această problemă. Dacă acorzi timp suficient pentru masă, cu mestecat corespunzător, vei mânca din ce în ce mai puțin și vei fi sătul și satisfăcut pe următoarele trei ore.

Valabil și pentru băutul apei, al ceaiului, al laptelui. Ia o gură de apă, clătește-ți cavitatea bucală cu ea și apoi înghite. Apoi repetă procedeul. Doar așa fiecare înghițitură de apă va conține enzime (din salivă) și va hidrata corpul. Altfel, dacă bei fără oprire, doar prima gură are și enzime, restul e doar…apă care intră și iese pe partea cealaltă. Urina va fi aproape albă. Nu uita, laptele de seară trebuie “mestecat” iar masa cu lapte să dureze 7-8 minute.

PĂTRUNJELUL

Orice fel de salată (fie din frunze, fie din rădăcini, fie din  legume crucifere) trebuie să conțină frunze și teci de pătrunjel tăiate mărunțel. Este antioxidantul nostru, al românilor, indienii au pulberea de turmeric,  italienii au uleiul de măsline. Alte ingrediente pe post de condiment sunt: usturoi, ceapă, coriandru, chimen, ardei iute, etc. Le putem folosi la nevoie, dar pătrunjelul să fie de bază.

 SALATE

În funcție de sezon vom face:  SALATE DIN FRUNZE  (frunze de salată verde, salată chinezească, salată iceberg, spanac,  rucola, frunze de păpădie, cu ceapă verde sau uscată, un cățel de usturoi tăiat feliuțe, ulei de măsline, sare de mare, piper, ardei iute dacă ne place, zeamă de lămâie sau oțet de mere. O putem face doar din 2 ingrediente -salată verde cu ceapă- dacă nu avem și altceva. Eu nu-i adaug roșii sau castraveți, timpul de digestie e diferit și o prefer simplă. Uneori îi adaug puțină apă, deși știu că marii bucătari chiar centrifughează frunzele pentru a scăpa de orice urmă de apă. 

SALATE DIN LEGUME CRUCIFERE (varză albă, varză roșie, varza de Bruxelles broccoli, conopidă).

Simple, doar varză albă dată prin răzătoare, frecată în mâini cu puțină sare. pătrunjel, ulei, oțet de mere.

Varză albă cu varză roșie (neapărat prin răzătoare, e tare), pătrunjel frunze, sare, piper, zeamă de lămâie.

Varză albă, morcov ras, frunze pătrunjel, etc..

Broccoli crud sau foarte puțin muiat la aburi cu pătrunjel, ulei, sare, zeamă de lămâie. Broccoli și conopidă crude cu pătrunjel, ulei, sare, zeamă de lămâie.

Salata de gulii date prin răzătoare cu pătrunjel este excelentă, plus dressing-ul obișnuit.

SALATE DIN RĂDĂCIOASE (morcov, țelină, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roșie, fenicul, ridiche albă, hrean)

Cel mai gustos amestec este, după mine, sfeclă roșie (crudă), morcov și țelină, în cantități egale, cu pătrunjel verde, sare și seamă de lămâie. Se dau prin răzătoarea mare (prin răzătoarea mică sfecla lasă prea multă zeamă și acoperă aromele celorlalte legume). Și se și menține de la o zi la alta, fără să-și schimbe aspectul sau gustul.

Salata de sfeclă coaptă cu hrean, când ai timp, fă mai multă, stă la borcan în frigider multă vreme

SALATE CLASICE (roșii, castraveți, ardei gras, ceapă).

Când le faceți, nu puneți niciodată oțet peste roșii. Cel mult tăiați întâi  bucata de castravete, ceapa, feliuța de ardei gras, puneți puțin oțet de mere, amestecați și după, adăugați roșia cubulețe. Apoi sarea, piperul, frunzele de pătrunjel. Amestecați lejer.

Nu folosi doar roșii, sau un singur ingredient la o salată. Efectul va fi de îngrășare (mai ales brânza cu roșii). Dar dacă nu poți face salată (la servici) puteți consuma felii de roșii, cu felii de castravete și ardei.

Salată de ardei copți (2) cu frunze de pătrunjel, ulei de măsline, oțet de mere, sare, piper.

Nu folosi nici prea multe legume, porția va fi prea mare și se va digera greu și va apare balonarea.

Dacă nu obișnuiai să mănânci salate s-ar putea ca în primele zile să te balonezi puțin. Dar, te asigur, va trece după câteva mese. Până vei dezvolta o floră intestinală potrivită. Până vei scăpa de bacteriile de putrefacție specifice unei alimentații cu multă carne.

Sigur ai și tu idei de salate, scrie-le la comentarii. 

Ți-a plăcut? Share pentru prieteni.

Pupici, Rodica.

PS.  eMag, promoții de început de an

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation