ABSTINENȚA – TRIBUL NEFUMĂTORILOR

tip-fumatoare

Articolul vorbește despre abstinența de nicotină și e scris pentru tine, cel care prin renunțarea la fumat ai aderat la TRIBUL NEFUMĂTORILOR

Pentru tine, cel care nu fumezi și n-ai fumat niciodată, să înțelegi stările prin care trece partenerul sau prietenul tău care a fumat ani de zile și se străduie din răsputeri să nu o mai facă. Ajută-l! Nu-i minimaliza efortul! Suportă-l! O să fie nesuferit o perioadă.

Ce fenomene apar?

1. Constipația

Cafeaua și țigara de dimineață acționau asupra mișcării intestinelor tale, declanșând eliminarea deșeurilor. S-ar putea să apară o falsă constipație. Mănâncă lactate fermentate (iaurt, sana, kefir, chișleag, lapte prins) cu fulgi de ovăz. Mănâncă multe legume sub formă de salate sau gratinate. Introdu în meniul zilnic și 2 fructe (mere verzi în special). Fibrele din cele enumerate mai sus o să te ajute la eliminarea reziduurilor.

O altă cauză a constipației false e împotrivirea mentală, credința că te lupți, că te opui fumatului, că e  foarte greu. Colonul te copiază, și el se opune, cu armata lui cu tot. Deci, relaxează-te, fă câte un pas, apoi iar un pas și nu te bate cu nimeni. Pas cu pas se va sfârși o zi, apoi două, apoi nouă… ani. 

Încălzește apa în care storci jumătatea de lămâie.

Fă mișcare urcând și coborând un etaj, de câteva ori, în ritm alert.

Masează-ți zona abdominală în sensul acelor de ceasornic, începând din partea dreaptă jos a bazinului, urmărind arcul de cerc format de intestinul gros până ajungi în partea stângă jos a burticii. Timp de 3-5 minute.

Folosește un supozitor cu glicerină.

Ultima soluție e  o clismă deoarece s-a format un dop.

Cam într-o săptămâna se vor regla pârghiile metabolismului și ale eliminării deșeurilor.

2. Gesturi reflexe

În timp ce stai pe Faceboock întinzi mâna involuntar după pachetul de țigări.

Pipăi în jurul tău după brichetă.

Ești în oraș cu prietenii și te cauți prin buzunare sau deschizi geanta tot după pachetul cu țigări.

Treci pe lângă magazine și te încearcă un gând, să nu uiți să-ți cumperi țigări.

Peste tot sunt țigări. Oameni care fumează. Ei vor fi mereu.

Încetul cu încetul, gesturile formate în ani și ani vor dispărea unul câte unul. 

Nu te înfuria, până mai ieri acționai ca un robot. Acum, după gestul reflex, respiră adânc și privește-l  cu amuzament.

Mintea nu va reuși să te înlănțuie din nou.

3. În loc de …țigară.

Ești tentat să încerci cu o altfel de țigară. Te-ai gândit la electronică. Am făcut și eu așa. Dar nu mi-a fost de ajuns, abuream toată ziua și nu mi se ostoia dorința. Am crescut nivelul de nicotină, dar mă tot mă deranja ceva. Gustul. Lipsea gudronul. Doar ca o etapă tranzitorie poți încerca și varianta aceasta.Va fi aceeași  Mărie cu altă pălărie. Dependența de nicotină rămâne, scapi doar de gudroane.

Semințele prăjite vor fi pentru tine o altă opțiune. Proastă opțiune. Vei scuipa la coji toată ziua, te vei îngrășa, până ce obiceiul nou te va cuprinde cu totul, devenind o altă dependență.

Trebuie să mesteci în loc de țigară și alegi guma. Și mesteci și mesteci. Până te dor fălcile. Dar nu faci decât să-ți păcălești stomacul că va primi ceva și, săracul, își pregătește sucurile gastrice. Degeaba. Și tot așa până ajungi la gastrită sau mai rău, la ulcer.

De frustrare vrei să mănânci dulciuri, covrigi, orice. Pune frână ușor, sunt  zvâcniri ale dependenței. Cât de liber erai? Cât de liber te simți acum?

4. Enervarea și furia

Nu apare chiar imediat. Cum o observi?

Vei avea izbucniri necontrolate la întrebări banale ( La ” Ce faci?” răspunzi cu “De când te interesează pe tine chestia asta?”) reacții exagerate la stimuli mărunți (te împiedici ușor și tragi neică niște înjurături de mamă, mamă). Sunt toate impulsuri, emoții și stări reprimate de tine, în legătură cu fumatul și altele, când doar te-ai opus cu ciudă și nu cu acceptare. Acceptarea e pace.

Nu uita de ceaiul de sunătoare. Nu te repezi imediat să răspunzi. Nu lăsa nervii să te cuprindă. Expiră-i. Inspiră viață și expiră nervi.

5.”Motivele” fumatului

Fumezi pentru orice. Că te satisface.

Ești nefericit și trist, fumezi. Ești fericit și bucuros, fumezi.

Ți-e foame, fumezi. Ai terminat de mâncat, fumezi. Fumezi de sete. Crezi că e setea de țigară.

Nu reușești să finalizezi o lucrare, fumezi. Ai încheiat o lucrare în timp record, fumezi.

Partenerul s-a întors cu spatele la tine, fumezi. Ai o partidă de sex grozavă, fumezi.

Ai toate motivele din lume să fumezi. De stres, fumezi.

Fumezi pentru că nu vrei să mai fumezi .De ce nu vrei s-o faci și vrei să lași țigările, cu atât le crește numărul și ajungi la 2 pachete.

În concluzie, ești înrobit pe viață. Nu, nu-i așa. Tot ce te face să fumezi sunt doar evenimente, nu motive. Ele vin și trec pe lângă tine și nu trebuiesc însoțite de țigară. Acționează asupra evenimentelor sau lasă-le să plece dacă desfășurarea lor nu depinde de tine.

Fumezi pentru că ești dependent de nicotină!

6.Beneficii 

Abstinența de nicotină duce la scăderea bătăilor inimii și a tensiunii arteriale până la normal.

Sângele se fluidizează și poate iriga extremitățile mult mai bine.

Mintea se va limpezi și vei lua deciziile mai ușor și mai repede. Puterea de concentrare crește.

Nu iți va mai mirosi răsuflarea, gura, pielea, hainele și casa a fum și a scrumieră plină cu chiștoace.

Se va trezi în tine pofta de mâncare și de apă. Țigara îți ținea de foame și de sete.

Tot ce-ți place va fi mai gustos și va mirosi mai bine.

Pofta de viață revine și orice vei face va fi cu pasiune.

Scăderea cheltuielilor zilnice, lunare și anuale cu sume importante.

Ți-ai salvat viața.

7. Abstinența

N-o să-ți placă ce-ți spun acum. Dar nu vreau să te mint.

Nu există vindecare de nici un viciu. Nici de mâncare, nici de alcool, nici de sex, nici de jocuri de noroc, cu atât mai puțin de nicotina din țigară care însoțește toate celelalte vicii.

Devii doar ABSTINENT. În toate cazurile. Pentru că nu ai fost fumător de ocazie nu încerca să aprinzi nici măcar una pe zi. Cei care se joacă de-a fumatul, cei care pufăie n-au nici o problemă. Tu nu te poți juca, tu vei crește doza de la una, două, la trei și iar o iei la vale. Recuperezi. Și degeaba te lamentezi a doua zi. Te-a prins din nou în mreje.

Comentează stările prin care treci. Abonează-te pe site dacă tot ești interesat, așa nu vei rata nici un articol. Dă like dacă ți-a plăcut și share dacă te regăsești, dă share prietenilor doar pentru informare, nu neapărat pentru îndemn.

Pupici, Rodica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation