ANNA KARENINA MODERNĂ

568661

“Nefericirea dă mai multe roade decât fericirea” spunea  Ana Blandiana într-un interviu. Când a rostit aceste cuvinte am realizat câtă dreptate are. Avem nevoie de dramă și tragedie în viața noastră.

Păi, fără nefericire câte poezii de dragoste  s-ar fi scris? Un Eminescu fericit ar fi scris “Luceafărul” ?

Starea de nefericire face geniul să se ivească în ființa umană și trebuie exprimată prin intermediul artei. 

Oare ar fi fost o “Anna Karenina” atât de nefericită fără geniul autorului ei Lev Tolstoi? O Anna Karenina care, prin felul ei de a privi iubirea, dezamăgește pentru că nu prețuiește ceea ce are deja (un soț bun care îi iartă infidelitățile) și mai dezamăgește profund pentru că, deși alege iubirea pentru Vronsky, decide să se arunce sub un tren copleșită de suferință, în loc să caute soluții de a face față unei realități crude, datorată convingerilor societății din vremea aceea și geloziei datorate unei imaginații bolnave.

Crezi că e vreo diferență între Anna Karenina și tine, cea de azi?  Și în societatea modernă o persoană infidelă e marginalizată și supusă presiunii bârfelor.

Gândește-te bine, ești mulțumită de relația în care ești? Cu siguranță că ți se pare că este plictisitoare, că nu te pune în valoare, că partenerul e previzibil și neatent cu tine. Când iți face un cadou nu e tocmai ceea ce sperai și faptul că-l ai mereu la îndemână când dorești nu te face de loc fericită?

Prietenele tale au mereu ceva nou de povestit. Tu? Doar servici și casă? Nici tu escapade la munte, nici tu cine romantice, nici tu cadouri speciale…Asculți și devii din ce în ce mai nefericită și mai neînsemnată în ochii lor și ceea ce-i mai grav, în proprii tăi ochi.

Te întrebi, de ce? Pentru că EL nu te mai observă, nu are timp, se uită la Sport.ro.Tu-i pui mâncarea în față și el îți vorbește de niște divergențe cu șeful. Tu așteptai o laudă. Nici măcar n-a observat ca-i făcut curățenie generală. 

Până într-o zi în care un bărbat, alt bărbat,  îți zâmbește și observă că ți-ai aranjat altfel parul. Cel de acasă nu a observat asta. Nici rochia care ți-ai cumpărat-o făcând economii. Nici faptul că ești mai suplă. Că suferi de singurătate în doi. Începi să visezi la EL, celălalt, cum te laudă, cum se uită după tine dornic să te strângă în brațe. Simți din nou fluturi în stomac. Ești vie din nou.

Totul e magnific o vreme. Plecări pe furiș la o întâlnire, cine romantice, cadouri deosebite.

Te hotărăști în sfârșit să părăsești siguranța căminului tău.

Prietenii comuni te judecă și te privesc ciudat, ești o trădătoare pentru ei. Nu te înțeleg.

Cu trecerea timpului, totul ți se pare că devine la fel de anost în relația trecută. În plus, după ce încântarea noutății s-a cam ofilit observi ceva teribil. Că de iubit îl iubești tot pe fostul, de al 2-lea ai fost doar îndrăgostită. Pentru o perioadă.

Pentru că bărbatul de lângă tine face complimente tuturor femeilor, flirtează cu toate cum a făcut-o cu tine. Îi place vânătoarea. Orice pradă e bună. Ai fost doar un fluture prins în plasă. Doare tare asta și plângi de se rupe cămașa pe tine.

Cauți cale de întoarcere și nu găsești. Nu că celălalt nu te-ar fi iertat.A făcut-o și apoi și-a văzut mai departe de viață, cunoscând o altă femeie. Care-i înțelege problemele de la servici, care știe că bărbații nu prea observă schimbările pe care ni le aducem decât dacă-i întrebăm direct ce părere au de noua coafură sau dacă rochia ne vine bine. Că bărbatul de lângă ea nu seamănă cu cel din filmele americane. Că bărbatul de lângă ea  spune doar “Ce bine e acasă” sau doar se întinde pe pat cu mâinile sub cap în loc de laude la adresa curățeniei sau mâncării. Este felul lui de a-i spune toate astea.

Tu ai vrut să auzi. Cu urechile. El a adus doar bani în casă.

Și poți aștepta să auzi o viață dacă nu vezi felul lui de a ți-o spune. Mulțumirea lui e răspunsul dorit, chiar dacă e fără cuvinte. Și cum să observe curățenia generală? La tine acasă era veșnic curat, nu te culcai pană nu era totul pus la punct și virgulă. El dormea de mult.

Așa că ești o Anna Karenina modernă, nemulțumită de ce are. Cu o totală lipsă de încredere în tine , ca și ea. Și nu știi ce vrei cu adevărat, ca și ea. Și suferi… ca și ea.

Deschide ochii, privește cu atenție realitatea din jur. E chiar atât de groaznică și plictisitoare? E doar partenerul de vină sau așteptările tale sunt infinite?

Când te întâlnești cu prietenele și povestesc cât de minunată e viața lor, chiar crezi că așa este? Că nu au și ele divergențe, că poate soțul o scoate la munte ca să-și plătească nu știu ce păcate? Sau plin de vină după o escapadă prelungită cu prietenii îi aduce un buchet imens de flori.Tu nu afli decât de buchet. Sau că se plictisesc amândoi și atunci ies mereu în cluburi, la munte, etc. doar să nu rămână singuri. Dar o să se întâlnească cu problemele lor, fii fără grijă. Poate weekend-ul viitor chiar.

Te las să reflectezi la toate acestea ți te rog să asculți o melodie care pe mine m-a cucerit și m-a inspirat.

 

PS. Citiți sau recitiți ” Anna Karenina” de Lev Tolstoi. Personaje deosebite, intrigă și căutări existențiale. Romanul face parte din cele 100 de cărți  pe care să le citești musai în viața ta.

Pupici, Rodica.

PS. O reducere semnificativă                                                                                                                                                       Intelink
Interlink.ro
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation