ATACUL DE PANICĂ

panica cutremur

 ATACUL DE PANICĂ. CE ESTE?

Wikipedia ne spune că =Atacul de panică reprezintă o stare de frică sau de anxietate intensă, apărută brusc, în situații în care nu este amenințată viața, determinând accelerarea ritmului cardiac, respirații rapide și scurte, sentimentul de pierdere al controlului și de moarte iminentă=.

Atacul de panică apare din senin, uneori te scoală din somn. La începutul lui, neștiind ce se întâmplă cu tine, te panichezi și mai tare, atingând apogeul stării cam în 10 minute de la declanșarea lui.

Durata unui atac de panică e diferită de la o persoană la alta, la unele ține 15 secunde (la cei care suferă de atacuri de panică repetate) sau jumătăți de oră (aproximativ al 2-lea atac), ducând chiar la ore (primul atac). Cazul meu.

Majoritatea caută ajutor specializat. Eu am chemat salvarea la primele trei. Cel de al 4-lea a durat secunde pentru că știam despre ce-i vorba și ce să fac iar altele n-au mai urmat. Mă schimbasem.

MANIFESTĂRILE ATACULUI DE PANICĂ

Când ai un atac de panică senzația de pierdere a controlului este atât de intensă încât apare ideea de moarte iminentă iar de aici, bătăi de inimă crescute, respirația devine sacadată, simți cum se scurge efectiv energia din corp și te aștepți să cazi jos. Dar nu te paște nici un pericol. Asta o afli mai târziu.

Sunt senzații de sufocare, tremur su transpirații, senzație de leșin, amplificate de frica de moarte imediată care te pândește, e lângă tine. Totuși nu e nimic în jurul tău care provoacă ceea ce simți, și totuși reacția ta e autentică, imediată și fulgerătoare. Repetă-ți  tot timpul atacului că  Viața mea nu e în pericol, chiar dacă ești convins/ă de contrariu.

Cei de la Salvare vin în ajutor iar ajutorul constă în perfuzii cu un antidepresiv foarte ușor și în vitamine.

Analizele îți ies foarte bune, totul pare în regulă.

După câteva ore ești ca nou, până la următorul atac.

Repeți procedura.

Ești îndrumat spre un cabinet de psihoterapie sau la psihiatru care o să-ți dea un tratament care să-ți îndulcească simptomele, să le atenueze. Diagnosticul poate fi de anxietate sau chiar depresie.

Dar tratamentul nu poate opri apariția altor atacuri de panică. Cel mult vei ocoli locurile unde s-au produs ele (cum poți ocoli patul?somnul?)

CAUZELE ATACURILOR DE PANICĂ

Un atac de panică poate fi provocat de o stare de îngrijorare (anxietate) legată despre un eveniment care are loc într-un viitor apropiat.

Sau, apare din senin (?!) dar tot o frică stă în spatele lui.

Există o cauză nedetectată, e un gând ce produce exprimarea unei frici anterioare atacului de panică, gând aflat în inconștient (termen introdus ca concept de Siegmund Freud, sau subconștient (Pierre Janet -filozof, psiholog și medic francez – proces inaccesibil subiectului conștient).

Indiferent ce cale urmezi, e bine ca la început să elimini cauzele medicale de ordin fizic. Un deficit de vitamine și nutrienți, electroliți va fi detectat de analize competente.

Ajutorul unui psihoterapeut este și el binevenit.

Dar, ce faci când rămâi singur?

Ca mine, cu o rețetă pe o lună și un termen de minim 6 luni, până la doi ani de tratament. Când citești prospectele medicamentelor prescrise și vezi reacțiile adverse și dependența care o poți dezvolta pe termen lung, ce faci?

PLAN DE ACȚIUNE

Vreo săptămână n-am făcut decât să-mi iau pastilele cu conștiinciozitate și starea mea anterioară s-a îmbunătățit simțitor. Dormeam fără întreruperi dese, puteam mânca, dispăruse senzația de vomă, eram energică. Până a 7-a zi, când stând pe o bancă am simțit ca o lovitură în cap, urmată de o amețeală puternică (subliniez că eram așezată când s-a întâmplat).

Era un atac de depresie, urmat de un atac de panică. M-a cuprins doar 2 secunde până să-l detectez și mi-am zis = Ce să spun!? E DOAR un atac de panică…=. ȘTIAM CĂ VIAȚA MEA NU E ÎN PERICOL

Am plecat și m-am întins în pat, am luat pilulele și m-am culcat. Era pe la 19.30 într-o duminică seară.

Luni dimineața am început să  LUCREZ la cauze. Din experiența trăită cu o zi înainte am tras concluzia că pastilele mă ajută doar la diminuarea simptomelor dau nu la vindecarea definitivă de depresie, anxietate, etc.

TEHNICA FOLOSITĂ

Am început să-mi observ orice schimbare de dispoziție.

Așa am descoperit că sunt încordată tot timpul, că parcă am tot sufletul la gură. Vai! era cuvântul de ordine înainte de orice (Vai, am întârziat! Vai, vine X-ulescu! Vai, să iau medicamentele!…)

Dimineața nu aveam stare în pat, mă lua cu frig și neastâmpăr. N-aveam nimic de făcut imediat, să fiu obligată să mă scol.

Îmi spuneam deci, în fiecare dimineață să mă relaxez, mai mult și mai mult. Ca și cum aș fi ținut ceva strâns în pumn și-i dădeam drumul. Până nu mă relaxam fizic nu coboram din pat.

După toaleta de dimineață și un mic dejun format din iaurt cu fulgi de ovăz și o linguriță de semințe de chia (conțin de 3 ori mai mult acizi omega 3 decît o porție de pește- hrană pentru creierul meu) am descoperit o tehnică care m-a ajutat foarte mut.

O tehnică bazată pe acceptare și pe activarea anumitor centri aflați în creier care să ducă la o adevărată relaxare, relaxare în gândire, spirituală. Să scap de chinga gândurilor ce nu conteneau, relevante sau irelevante.

Tehnica se numește E.F.T. (tehnică de eliberare emoțională) și ceea ce se reușește imediat e activarea unor puncte cheie aflate în creier care să te scoată, puțin la început, din starea plină de tristețe în care ești, să te remonteze energetic.

Îi transmiți prin bătăi repetate creierului tău mesaje de genul Am un atac de panică! Am un atac de panică!; În altă serie: Sunt deprimată! Sunt deprimată! sau dacă nu-ți identifici starea îi spui doar: Mi-e rău! Mi-e rău! Mi-e rău! și creierul  solicitat în mod repetat de tine va răspunde în timpul ședinței și după aceea trimițând substanțe chimice care să rezolve situația. 

Am ales un video, cel mai ușor de receptat și de folosit, fără prea multă vorbărie științifică. Doar exercițiul contează și identificarea stării în care ești în momentul respectiv.

La început e nevoie de mai multe ședințe de E.F.T într-o singură zi, de câte ori ai căderi în vechea stare (deoarece energiile vechi cu vibrații joase te atrag iar în lanțul neacceptărilor de tot felul). dar lucrând cu perseverență, vei observa că, cu trecerea timpului, ședințele se vor împuțina ca număr. Efectul lor îl vei simți mult mai repede. 

Te asigur că nu vei mai face nici un alt atac de panică dacă îți afli încetul cu încetul toate fricile, fobiile, furia, stările declanșate de acestea. Vei descoperi în fașă orice încercare a minții tale de a te atrage iar în tiparele de nefericire trăite anterior. Adio atacuri de panică.

Apoi descoperi că poți folosi tehnica E.F.T. și pentru disfuncții de ordin fizic. Sunt răcită! Sunt răcită!, sau Mă doare gâtul! repetat, și așa scapi și mai repede de răceli, dureri de cap, alte dureri, plictiseală, plâns, suferință…Tot gândurile ascunse le provoacă.

O poți aplica și dacă ai o dependență. De fumat (Îmi vine să fumez!…) de alcool (Simt nevoia acută să beau!…) , dependența de mâncare (Mi-e foame! Mi-e foame!…).

Dar indiferent despre ce este vorba, totul începe și se termină cu o AFIRMAȚIE extrem de importantă

Mă accept în totalitate și pe deplin așa cum sunt!

Valabilă și pentru ceea ce vă înconjoară sau vă deranjează la alții. 

Precizez că ACCEPTAREA nu reprezintă, nu este egală cu  ACORDUL tău pentru situația în care te afli (cum te simți, de ce anume ești dependent, ce spun alții…).

Lași doar totul să existe, nu semnezi Termenii și condițiile, exact ca atunci când ești pus în fața unui contract. El EXISTĂ, îl ACCEPȚI, dar tu hotărăști dacă îți dai acordul pentru a continua un împrumut, o afiliere, o cerere în căsătorie, etc.

Nici măcar nu te întrebi de ce există contractul, îl accepți necondiționat, doar semnarea lui reprezintă acordul tău.

De ce în viața de zi cu zi nu faci la fel? Nu știu cine a zis niște vorbe defăimătoare despre tine. Acceptă experiența trăită, respectă opinia celui care încearcă să-ți strice imaginea, dar asta nu înseamnă că ești de acord cu ce a spus.

Orice ai face nu-i poți schimba părerea, dacă încerci să te lupți îți garantez că o să pierzi. Tu știi adevărul despre tine, nu intra în lupte inutile, nu-ți pese de ce spun alții, valoarea ta nu se schimbă indiferent ce spune unul sau altul. 

Și mai grav e când începi să-ți dai acordul la ceva nasol spus de alții la adresa ta. Și tu te crezi urât, prost sau bun de nimic atunci și ei nu fac decât să-ți arate, ca niște profesori, la ce ai tu de lucrat. La încrederea în tine. 

Dar mai multe despre încredere altă dată.

Pupici, Rodica.

PS. Ce mai poartă  domnișoarele sau doamnele elegante

terranova--13577-102673

 

One Thought on “ATACUL DE PANICĂ

  1. Foarte important sa constientizam fricile pe care le avem, oricum ele ne vor incerca sub diferite forme. Imi place meoda descrisa aici, clar o voi aplica!!! Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation