CUM SĂ SCHIMBĂM TIPARELE REPETITIVE

terapie_0

ACȚIUNE SAU REACȚIUNE

Bună, să continuăm

Deci, ce fac eu?

Ii dau un pupic, îl las să se dezbrace, să se facă comod, îl invit la masă.

Ii pregătesc ceea ce-i place și după, îl rog să-mi spună ce are pe suflet.

Dacă e foarte supărat s-ar putea să nu vrea să vorbească.

Nu insist. Poate mai fac o încercare înainte de culcare.

Dacă tot nu poate, mă resemnez. Va spune când va fi pregătit să o facă.

Și tensiunea se risipește.

Cam siropos, nu? 

Parcă aud, da ce? eu nu am probleme? La servici mi-a mers prost sau copilul a plâns de nu știu câte ori, n-am reușit să fac cumpărături, de ce trebuie să-l caut în coarne?

Dacă vom începe să ne aruncăm unul altuia problemele, calea spre nefericire s-a așezat în fața noastră.

Mereu vom parcurge același drum, doar bagajele vor fi altele.

CE E DE FĂCUT?

Unul din noi trebuie să renunțe, să încerce altceva.

De ce aș încerca eu? Ego-ul comentează mereu.

De ce să-l ascultăm? Dacă o singură dată reușim să-l lăsăm deoparte vom câștiga o mica bătălie.

Până la victorie mai e cale lungă, dar toate au un început.

Nu înseamnă că renunți la tine, că ești mai prost/ă, că te lași călcat/ă în picioare așa cum îți spune ego-ul.

ALEGERE SAU PUTERE

De fapt ALEGI să nu te cerți, să nu porți mânie.

Dacă vei amâna o discuție care din start și din experiențele trecute duce la țipete, amenințări, tăceri prelungite, întrebări fără răspuns, uși trântite nu înseamnă că ai pierdut ceva.

Înseamnă că ți-ai dat seama că nu vei reuși să îl schimbi pe celălalt cicălindu-l mereu, criticându-l mereu. Realizează că nu mai ține să mergi pe o cale bătută de atâtea ori.

Și dacă nu o sa reușești cu persoanele dragi ție, de restul nici nu poate fi vorba.

Și încă ceva. Din momentul în care faci alegerea asta, nimeni nu va mai avea vreo putere asupra ta. Pentru că despre PUTERE este vorba.

Când suntem provocați le permitem celor care ne incită să facă ce vor cu noi, să ne supere, să ne înfurie, să ne facă să plângem…

Adevărul e că VREM să ne supăram, VREM să ne înfuriem, VREM să ne certăm, VREM să plângem. O căutăm cu lumânarea. Numai că nu observăm asta.

ÎNVINGĂTOR SAU ÎNVINS

RĂSPUNDEM pe măsura provocării. Cum simțim că ni se cere cont de cel mai mic lucru, uneori chiar dacă suntem întrebați simplu Ce-ai făcut azi?, noi credem că ni se cere cont de timpul nostru, sau că e un mod subtil de a ni se spune că n-am făcut nimic. Și răspunsul e pe măsură.

De când mă controlezi tu pe mine și vrei să știi mereu ce-am făcut?

Uneori, se întâmplă chiar așa, să fim controlați de partener, să dăm socoteală pentru timpul nostru, să fim monitorizați din zece în zece minute cu telefonul. Aceea e o relație toxică, e musai de ieșit din ea.

Dar de cele mai multe ori, întrebarea Ce-ai făcut azi? nu ascunde capcana controlului, e pusă doar cu dorința de a împărtăși din evenimentele petrecute separat. 

Dacă alegem să nu mai ducem o bătălie, vom simți o eliberare fantastică, o mică iluminare.

Asta nu înseamnă că nu vom avea nici un fel de reacție, că vom înghiți orice. Va fi un RĂSPUNS DIFERIT în conținut, în tonul folosit, nu va conține acuze, reproșuri.

ȘTIM că nu mai suntem controlați de cei pe care dăm vina și nici de ego-ul nostru.

Încercați într-o singură zi cu cei dragi vouă – prieteni, parteneri, copii -.

Analizați-vă rezultatele. Cum va simțiți? Frustrați? Doar la început? Sau mai relaxați?

După o dispută, vor exista un învingător și un învins. Asta o credem noi. 

Da, între parteneri există un învingător după o bătălie, dar…sunt doi învinși. Sunt doi oameni care nu-și mai vorbesc toată ziua și care se culcă separat sau spate în spate. Ba uneori, nu-și vorbesc nici a doua zi.

Fiecare așteaptă de la celălalt scuze sau recunoașterea greșelilor. Înverșunarea crește. Și aceleași discuții se repetă iar și iar, fără sfârșit.

Discuțiile despre cine are dreptate le continuăm cu mama și tata sau cu prietenii. Se formează bisericuțe, fani ai unora sau altora. 

Nimeni nu trebuie să dețină dreptatea, partenerii trebuie să-și fie alături nu să-și încrucișeze armele pe un câmp de bătălie. Dacă îți transformi căminul într-un câmp de bătălie vor fi, cum am mai spus, doi învinși. Fericire? Ce înseamnă asta?

CONCLUZII 

Ce sunt tiparele

Sunt automatisme create în urma unui obicei. Reacții negândite.

Dacă purtăm ceasul pe mâna stângă, la un moment dat va fi un automatism să ne uităm la el. Nu mai conștientizăm procesul. Ca să-l anulăm vom schimba ceasul de pe mâna stângă, pe dreapta. O săptămâna. Apoi, iar schimbăm locul ceasului. 

Un conducător auto începător va conștientiza la început tot ce face (când și cât apasă pe frână sau ambreiaj, cât trage de volan, etc.), urmând ca mai apoi să îi devină automatism.

O să-mi spui Și ce-i cu asta? Nu așa-i mai bine? Să fii una cu mașina?

Păi, ești una cu mașina când observi și tot ce te înconjoară mereu, ca la începuturile condusului, nu conduci și habar n-ai pe unde rulezi doar pe considerentul cunoașterii anterioare a traseului.

Atenția ta trebuie să fie mereu la prezent, nu tu conduci pe șosea și în mintea ta rulează un film despre ce face iubitul/a cât timp nu sunteți împreună.

Ce, nu ți s-a întâmplat să treci de destinația aleasă? Asta e lipsă de prezență, de conectare, de desprindere de cursul natural al vieții. Ești pe lângă ea.

 Crezi că făcând lucruri banale (spălatul pe față, pe dinți, mersul pe stradă, mâncatul, băutul apei, etc.) nu e nevoie să le dai importanța cuvenită? Alea fac parte din viața ta, sunt experiențe de zi cu zi, simple, dar experiențe. 

Tot ce facem din reflex nu mai trece prin conștient. 

 Deci, observați-vă tiparele.

Aceleași întrebări vor obține același răspuns. Aceleași ingrediente pentru o negresă de post nu vor putea duce decât la o negresă de post și nicidecum la bezele. Pentru bezele e nevoie de cu totul alte ingrediente.

Deci, faceți ceva diferit de cum v-ați învățat, de cum vă vine, ca să obțineți rezultate diferite, să puteți ieși din rutină, să nu urâți viața de zi cu zi, asta o aveți acum, trăiți-o diferit și încet, încet vor apare și roadele.

E ca drumul spre casă. Dacă iei un mijloc de transport, încearcă să vii pe jos uneori. Să mergi pe celălalt trotuar. Cu schimbări mici sau care par lipsite de importanță (în loc de gaura din asfalt să observi firul de iarbă răsărit acolo) perspectiva ta se va schimba. Vei fi mai puțin luptător și mai mult ființă.

Dacă reușiți sau nu, spuneți-mi și mie. Acum știți cum să schimbați tiparele după ce le observați.

Mâine vom face pasul următor și vom vorbi despre cum suntem controlați de sentimentele și emoțiile noastre.

Dacă v-a plăcut dați un like și împărtășiți cu prietenii.

Pupici,Rodica.

2 Thoughts on “CUM SĂ SCHIMBĂM TIPARELE REPETITIVE

  1. Pingback: DE CE FERICIRE SAU NEFERICIRE? - Fericire sau nefericire

  2. Cristi on November 8, 2014 at 3:40 pm said:

    Foarte fain articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation