TRIBUL NEFUMĂTORILOR

no-smoking-vector-label4 (1)

După înscrierea în tribul nefumătorilor nu devii automat nefumător. Ești nevoit să stai în anticamera tribului și să iți pregătești uneltele de spărgător. Pentru că ușa e închisă deocamdată și nu cunoști codul de acces, n-ai o cartelă încă. Nu dispera. Iată ce trebuie să faci.

Acum ești sigur 100% ca ai nevoie să te lași de fumat.

Cu o zi înainte de a începe, cumpără de la Plafar sau de la o tonetă de produse naturiste, ceai de pedicuță, ceai de sunătoare și ceai verde. Apoi, cumpără o ciocolată cu 75-80% cacao, câteva lămâi și grefe roșii, un borcan cu miere de tei (opțional), sfeclă roșie și morcovi. Nu cumpăra semințe prăjite. Dai de  belea și te îngrași.

Ceaiul de pedicuță ajută enorm la reducerea nevoii de a aprinde o țigară și în unele cazuri, dacă totuși tragi un fum, va produce o ușoară stare de greață. Infuzia de pedicuță se va prepara din 1 linguriță de plantă la 250 de ml de apa clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Dacă nu poți bea fără îndulcire adaugă 1 linguriță de miere și o felie de lămâie. Eu nu recomand îndulcirea, poate doar în primele zile. 

Ceaiul de sunătoare este un antidepresiv ușor care iți va crește nivelul de serotonină (hormonul fericirii) și iți va calma agitația și impulsurile de a pune mâna pe pachetul de țigări. Infuzia durează 10-15 minute și se prepară din 1 linguriță de plantă la 250 de ml apă clocotită. Pentru îndulcire procedează ca în exemplul de mai sus. Dar e mai bine fără ea.

Același efect îl are o pătrățică de ciocolată neagră plasat sub limbă și ținută acolo până se topește. Doar de 2 ori pe zi. Nu vrei să schimbi o dependență cu alta.

Pregătește 4 sticluțe de 500 de ml și bine ar fi ca să fie din sticlă și nu din plastic. 2 sticluțe vor fi umplute cu apă în care ai stors jumătate de lămâie, 1 sticluță va conține infuzia de pedicuță și o sticluță va fi cu infuzie de sunătoare.

Important: bea din infuzii doar cât simți nevoia, nu e necesar să consumi toată cantitatea. Infuziile trebuie să fie proaspete. Aruncă resturile de ceai rămas la sfârșitul zilei.

Un sfat: începe la sfârșit de săptămână, ai 2 zile în care te monitorizezi, iți notezi etapele, îți notezi stările prin care treci, reacțiile pe care le încerci, nu te momește nici un fumător, nu-ți vine pofta doar privind pe cineva care fumează.

Fă-ți un jurnal în care să scrii despre visul tău, fie el mic sau mare. Pentru asta:

Nu uita! În fiecare zi alimentează o pușculiță (plic, cutie,) cu suma pe care o cheltuiai în mod obișnuit pe țigări. Să fie prima cheltuială pe care o faci. Să nu aud că nu ai fonduri, totdeauna ai găsit un mod de a face rost de bani pentru pachetul de țigări. Nu atenta la pușculiță cu nici un motiv. Decât după ce suma adunată se potrivește visului tău.

Cum începi ziua?

La trezire, fără să te dai jos din pat, bea toată sticla ce conține apa cu lămâie, are un efect puternic antioxidant. Sfatul meu e să nu o îndulcești pentru că doar așa va îți vei da seama, după cât de acră ți se pare, de nivelul intoxicației cu nicotină și gudroane pe care îl ai. Cu timpul, corpul tău se va purifica și vei vedea că nici nu mai observi gustul de acru.

Sigur vrei să-ți aprinzi o țigară. Nu-ți spune că nu mai vrei s-o faci. Mintea și corpul tău ți-o vor cere. Și începi să “fumezi”. Iei o gură din infuzia de pedicuță. 2-3 minute te vei liniști. Apoi iar vine impulsul. Și iar iei o gură de ceai. Funcționează mai bine dacă e călduț, ca fumul de țigară.

===================================================================

Observă că gestul de a duce sticla la gură seamănă foarte bine cu gestul de a duce țigara, iar în loc de aprins țigara vei deșuruba capacul sticlei. Iți spui “uite, acum iți dau țigară” sau doar “acum fumez”. Și o ții tot așa de câte ori vrei să fumezi. Dacă ești fumător înrăit, mai fă-ți o sticluță cu limonadă.

Peste 2-3 zile vei realiza că distanța între “țigări” se va mări de la câteva minute la 10-15 minute sau chiar ore. Și, ce e extraordinar, mintea va accepta noua corespondență a cuvântului “țigară” cu înghițitura de infuzie și împotrivirea ei și a corpului se va diminua pană la dispariție. Acum știețigară înseamnă ceai. Iar gestul e același.

După cele 2-3 zile alternează infuzia de pedicuță cu apa cu lămâie.

Ai strâns 31 de lei.

La finalul primei săptămâni ajunge să consumi doar 250 ml de infuzie de pedicuță, restul  va fi apă cu lămâie și câteva guri din infuzia de sunătoare.

Ai acum 108,5 de lei. Fă-ți un cont curent la BT, nu costă nici deschiderea contului, nici întreținerea lui. Alimentează-l săptămânal.

La 2 săptămâni strânsoarea nevoii de nicotină scade, așa că poți bea doar apă cu lămâie și apă plată pană la 2 litri. Acum țigară va însemna apă. Hidratarea e esențială în reușita experienței tale.

De câte ori ți se pare grea viața (fără țigară), o gură din infuzia de sunătoare (nu mai mult de 2 luni).

Pedicuța nu-ți mai folosește, administrată prea multă vreme poate duce la intoleranță sau intoxicație.

Pentru cine nu suportă infuzia de pedicuță o poate înlocui cu 250 de grame apă plată în care ați dizolvat o linguriță de bicarbonat de sodiu. Efectele sunt aceleași.

Deja contul are 217 de lei.

După 2 luni și jumătate vei observa clar că nevoia de a fuma a scăzut considerabil și ți-e sete doar de apă. Ești liber. Trebuie doar să fii vigilent să poți menține toată viața obiceiul de a bea apă sau apă cu lămâie în loc de a fuma. 

Ai 1178 de lei. Transferă-ți banii din contul curent într-un cont de economii tot la BT, vor produce și o dobândă mică, dar contează. Tot nu costă în plus. 

Corpului îi trebuiesc vreo 4 ani ca să se curețe total de nicotină.

Ai 22692 de lei în contul tău de economii plus dobânda. Echivalentul a 5143 de euro. A meritat efortul, nu? Sigur îți poți împlini unul din vise, mai mic e adevărat, dar altfel ai fi rămas toată viața doar la faza de vis. Și poate ai fi plecat în țări străine ca să-l împlinești.

====================================================================

În continuare iți faci rutina zilnică. Te speli, te îmbraci, faci câteva exerciții de încălzire (2-3 minute) și apoi mănânci ceva ușor, un iaurt cu fulgi de ovăz, mai ales că nu ești obișnuit să mănânci dimineața, cafeaua și țigara alcătuiau micul dejun.

“Cafeaua” va fi un ceai verde (efectul lui e energizant ca al cafelei), pe care îl vei bea la 45 de minute de micul dejun. Să fie fierbinte sau cald, asemeni temperaturii cafelei. Il poți însoți de un pătrățel de ciocolată neagră lăsat la topit sub limbă.

Cafeaua obișnuită o vei bea când te vei simți sigur pe tine, fără nevoia unei țigări sau mai multe. Fă încercarea după 2 săptămâni și jumătate. Dacă vrei să tragi un fum, renunță și mai încearcă după o lună. Eu n-am mai simțit nevoia de cafea după renunțarea la țigări.

Probabil că ești deja la servici. Evită cercul de colegi care se adună la fumat. Dacă te cheamă, refuză-i, argumentând că abia ai fumat.

Mai folosește un truc. Uneori spune-i minții tale, când te înghesuie în corzi, că o să fumezi mai târziu, fixează-ți un termen de 15-30 minute din acel moment și iar mai câștigi timp. Fii șmecher, dă-i din ceaiul de sunătoare. Se va calma dacă va primi ceva la schimb iar ție iți crește dopamina la fel ca în cazul inhalării fumului de țigară.

Pe la ora 11 cojește grefa, curăță pielița amară și mănânc-o. Ce efect are? Iți va pregăti ficatul să facă față avalanșei de toxine care se va năpusti către el  odată cu renunțarea la fumat.

E vorba de sevraj. La unii el se manifestă după 3 zile, la alții chiar și după 2 săptămâni. Va fi senzație de greață, însoțită uneori de vomă cu jet, arsuri la nivelul plexului solar, dureri de cap, dureri de oase. Nu pune pe seama alimentației. Cât ai fost fumător corpul nu s-a putut ocupa de rezidurile adunate în ani de fumat, curăța doar o mică parte din nicotina și gudroanele introduse zilnic. Acum își curăță hornul, organele interne, creierul, oasele, părul, etc. Cu cât ești mai intoxicat, reacțiile fizice vor fi mai puternice. Vor apărea la 15-30 minute după ce te-ai așezat seara la culcare. Nu ceda, după vomă bea cu o gură de ceai de sunătoare și multă apă cu lămâie. Vei adormi în cele din urmă. Vei scăpa după 2-3 nopți.

Norocos ai fi dacă ai face parte din cei ce nu au nici un simptom de sevraj. Da, o parte nu simt nici un disconfort și nici nu iau în greutate.

Peste zi mănâncă toate mesele, cantitativ mai mici, pentru a evita îngrășarea deoarece corpul consumă mai puține calorii după ce nu mai fumezi.

Când ajungi acasă pregătește-ți un pahar cu suc rezultat dintr-o sfeclă și un morcov (poți pune și un măr). Adaugă apă până la umplerea paharului. Acest suc are un efect depurativ accentuat, va curăța sângele, circulația lui se va îmbunătăți prin fluidizare și va transporta mai repede și mai ușor toxinele spre ficat și de acolo spre căile de evacuare (rinichi). Nu bea doar suc de sfeclă, e prea puternic. Ficatul nu va face fața avalanșei de toxine și poți intra în insuficiență hepatică.

Nu fă declarații apropiaților, colegilor despre intenția și efortul tău. Te vei simți urmărit, privit ca o ciudățenie, ocolit chiar. Doar pentru că vrei să ieși din turmă. Așa nu vei da socoteală nimănui de eforturile, piedicile, temerile tale. Și dacă, după tot efortul tău, viciul va fi mai puternic, nu va râde nimeni de tine, nu vei dezamăgi partenerul. Te vei simți doar tu dezamăgit. Dar poți încerca altă dată, după ce vei cunoaște cu adevarat cauza recăderii în patima fumatului. Voi prezenta și eu motivele mele, altele le voi afla de la tine.

Vei avea vise în care te vezi fumând, multe vise. Dar vei avea unul în care vei refuza politicos un prieten când te va servi cu o țigară “Nu, mulțumesc. Am …. de când nu mai fumez”.

Nu ești singur. Suntem mulți în program cu tine. Succes! 

Știi ce te rog, nu? Dă un like și un share prietenilor tai! Scrie un comentariu pe marginea celor citite. Voi răspunde.

Pupici, Rodica.

Sursă imgine

 

 

One Thought on “TRIBUL NEFUMĂTORILOR

  1. Bafta si voua! Curaj si forza ! Inceputul l-am facut deja, citind acest post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation